Sommaren 2016
6 juni
Nationaldagen med Slaget vid Foteviken
Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum.
På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka.
Under dagen kommer vikingar att besöka vikingastaden och somliga av dessa kommer att ha sina hantverksprodukter med sig till försäljning.
Missa inte att fira Nationaldagen på Fotevikens Museum!
Tid: 10.00-16.00
Ordinarie entréavgift
Fotevikens Museums sommarbål
Varje årstid firas med ett fackeltåg, bål och diktläsning på Fotevikens Museum. Vid Bygdegården samlas vi för att i ett högtidligt fackeltåg vandra genom vikingastaden och upp till Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.
Tid: 16-17
Fri entré
Historiska smakprov och lokala produkter på Höllvikens Bygdegård
En kulinarisk resa genom tiden!
Temat är historisk mat, vi har bjudit in toppkockar från hela norden som satt samman en helt fantastisk meny, prova på specialiteter under dagen, strosa bland utställare och ta del av lokala produkter och delikatesser.
De internationella och lokala kockarna har kämpat hårt för att ta fram lokala produkter och smakprov med historiska rötter, här får man helt kostnadsfritt smaka och uppleva produkten. Dessutom blir det seminarier och man får en möjlighet att på nära håll diskutera med kreatörerna.
Tid: 11-16
Fri entré på Höllvikens Bygdegård
Slaget vid Foteviken år 1134
Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.
Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!
Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 18 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition. Några vikingakrigare kommer att utföra en fightingshow som symboliskt återskapar Slaget vid Foteviken – dock i betydligt mindre skala! Vid varje heltimme, med start kl.12.00, kommer Slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus Tinghöll. När ni har fått höra den spännande berättelsen om Slaget vid Foteviken följer ni med krigarna ut från Tinghöll för att sedan få se slaget återigen.
Inträde: 10.00 – 16.00
Historien om slaget och fighting: varje heltimme med start kl.12.00
Ceremonin startar: 11.34
Ordinarie entrépris
28-30 Juni
Hantverksdagarna på Fotevikens Museum
Hantverksdagarna som äger rum samma vecka som vikingamarknaden har visat sig vara ett lyckat koncept. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare att utbyta erfarenheter och visa varandra tekniker.
Hantverksdagarna pågår mestadels på ”Historiska hantverk” ytan som ligger utanför den rekonstruerade stadens vallar. Här blir det ett antal hantverksstationer med olika historiska hantverk som till exempel matlagning, smide och textil.
Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris
1-3 Juli
Fotevikens Vikingamarknad
Årets höjdpunkt är som vanligt vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta på marknaden. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?
En av höjdpunkterna på marknaden är slaget vid foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.
Fotevikens Museum firar 20-års jubileum och därför kommer vi att ha en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!
Må bästa Man, Kvinna,Viking vinna!!!
Öppettider:
1/7 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00
2/7 kl. 10.00 – 19.00,
Inträde: 10.00 – 18.00
3/7 kl. 10.00 – 17.00,
Inträde: 10.00 – 16.00
Entrépriser 1-3 Juli.
Vuxen: 140 :-
Barn: 50 :-
Familj: 280 :-
25-31 Juli
Barnens Vecka på Fotevikens Museum
Årets nyhet på Fotevikens Museum är barnens vecka. Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter för barn och familjer. Det blir historiska lekar, bågskytte och olika hantverk som man kan prova på.
Aktiviteter: 11-15
Öppettider: 10-16
Ordinarie entrépris
Veckans program
Aktiviteterna sker mellan kl. 11-15
Måndag 25 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Sagoberättning varvat med mungiga
Tisdag 26 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Sagoberättning varvat med mungiga
Onsdag 27 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Träarbete
- Smide
Torsdag 28 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Sagoberättning varvat med mungiga
- Smide
Fredag 29 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Smide
Lördag 30 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Träffa krigare
Söndag 31 juli
- Historiska lekar
- Hantverk på Historisk Verkstad
- Bågskytte
- Träffa krigare
Med reservationer för förändringar av programmet
28 augusti
Sägner, myter & legender på Fotevikens Museum
I anledningen Arkeologiens Dag presenterar Fotevikens Museum Sägner, myter & legender!
Nu när mörkret börjar krypa närmare och närmare så vill Fotevikens Museum påbörja en ny tradition. Kom till Fotevikens Museum och uppleva den mytologiska världen vikingarna levde i. Vår egen sagoberättare kommer att berätta om de olika farorna i Midgards mörker och vilka åtgärdar man kan ta för att skydda sig mot dom.
I vikingarnas värld vandrade gudarna på jorden och ändrade ödet för alla de stötte på, på gott och ont. Få en inblick i gudarnas värld och relation med varandra.
Ni får också använda traditionellt hantverk för att skapa skydd mot troll och andra skrymt! Har ni ett trollkors så kan ni färdas tryggt genom trollskogen.
Öppettider: 10-16
Föreläsning: 11.00 i museets entrébutik
Guidning: 13.00, samling framför runstenen
Ordinarie entrépris
Hösten 2016
24 september
Skördefest på Fotevikens Museum:
Förra årets Skördefest var en enorm succé! Med över 40 utställare, mängder med aktiviteter, god mat och trevlig musik i natursköna omgivningar blev dagen mycket trevlig och lyckad. I år skall vi självklart upprepa succén från förra året.
Under dagen kan ni göra mer än att strosa runt bland marknadsstånd. Vi har lekar med skörd som tema, prova att dyka efter äpplen, kasta hästsko och hoppa säck. Har du någonsin velat skjuta med en båge? I så fall ta chansen nu att prova på bågskytte under skördefesten!
Mot slutet av dagen har vikingarna sitt traditionella fackeltåg som alla besökare får gå med i. Fackeltåget startar vid Höllvikens Bygdegården och går genom vikingastaden upp mot Hola Stenar där ett bål tänds och det läses en dikt.
Programmet blir uppdatert när Skördefesten närmar sig.
Mot slutet av dagen har vikingarna sitt traditionella fackeltåg som alla besökare får gå med i. Fackeltåget startar vid Bygdegården och går genom vikingastaden upp mot Hola Stenar där ett bål tänds.
Öppettider: 10-17
Aktiviteterna pågår till 16.30
Fackeltåget:17.00
Fri entré
1-2 November
”Hantverk & smyckesnideri” på Fotevikens Museum
Fotevikens Museum skall i år göra smycken på traditionellt vikingavis! Var med och ta del i alla steg i produktionen, från att leta upp material till att forma smycken. Vi kommer att jobba med sten, trä, ben, bärnsten och läder. Vi tar fram riktiga mönster från vikingatiden och ger dig den kunskapen du behöver för att skapa något riktigt vackert!
Under dagarna kan ni delta i historiska lekar, prova på olika vikingatida hantverk eller gå på upptäcktsfärd i den vikingatida staden. En gång om dagen kan ni följa med en av stadens vikingar på en guidad tur som avslutas med en mytologisk saga i vår gilleshall, Tinghöll. Guidningen börjar vid runstenen strax invid museets entré.
Museets café kommer att vara öppet för alla som vill ta en fikapaus mellan de olika aktiviteterna.
Datum: 1-2 November
Öppet: 10-14
Guidning: 13.00
Entré:
Familj: 150:-
Vuxen: 50:-
Barn: 30:-
3 November
Spökvandring på Fotevikens Museum
Spökvandringen på Fotevikens Museum har varit en succé sedan museet började arrangera den för tre år sedan. Nu börjar det äntligen dra ihop sig igen till ännu en skrämmande tur på museet! Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?
Årets spökvandring äger rum den 3e November kl 18-20. Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. När ni bokar er biljett får ni en ankomsttid för betalning av biljett samt starttiden för själva vandringen. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrebyggnad där det även kommer att finnas enkel förtäring till försäljning.
Om ni vill vara säkra på att få en biljett så boka i god tid! Notera även att spökvandringen inte är lämplig för mindre barn.
Bokning:
Skicka ett mail till museum@foteviken.se med rubriken ”anmälan till spökvandring”.
Biljettpris:
Vuxna 60 kr
Barn 50 kr
Samlingsplats: Fotevikens Museums Entrebyggnad
Turen tar ca 30 minuter och efter vandringen finns det enkel förtäring till försäljning i Museets entrébutik.
Vintern 2016
27 november
Skyltsöndag på Fotevikens Museum
Som en del av Handelsplats Höllviken kommer Fotevikens Museum att medverka nere i Höllviken! Där kommer vi ha ett litet vikingaläger och visa hantverk och sälja vikingatida produkter.
På Skyltsöndagen kommer vi även att ha vårt fjärde och sista bål för året. Det startar med ett fackeltåg från Toppengallerian och går genom Höllviken med slut i Nyckelhålsparken där vi tänder Bålet. Precis som vid de andra bålen kommer det att läsas upp en stämningsfull dikt, denna gång för att välkomna vintern.
tid 1200- 1800
Fackeltåget: vi möts upp vid Toppengallerian 1615
Källa:
http://www.fotevikensmuseum.se/d/aktiviteter/program