Show English version

VELLINGE - Höllviken - Falsterbo - Skanör - Västra Ingelstad - Östra Grevie

De publicerade bilderna visar landskap, natur och kulturmiljöer från Söderslätt och Näset. Charmiga Skanörs historia sträcker sig så långt bak som på 1100-talet och var under medeltiden, tillsammans med Falsterbo, en av Nordens största städer med sina drygt 30 000 invånare.Från 2010 arrangeras ett årligt evenemang benämnt Falsterbo Bird Show.är ett av Sveriges största internationella sportsevenemang, kolla in fler evenemang Den äldsta bebyggelsen i Skanör dateras från 1000-talet.
BOKA DIREKT!

Östra Grevie

Östra Grevie är den grannaste av byar på hela Söderslätt där den ligger vid väg 101. Här bor cirka 650 personer och till centralorten Vellinge  är det 7 kilometer och Malmö och Trelleborg ligger nära.

En by med gamla anor från stenåldern via bronsåldern fram genom järnåldern till vikingatid. Så sent som 2015 gjordes utgrävningar med massor av arkeologiska fynd. Samma år kom tåget åter till byn och nu kan vi åka ut i världen lätt som en plätt. Rakt genom byn skär Gamla Landsvägen som Edvard Persson hyllade i sången  ”Jag har bott vid en landsväg”.

Östra Grevie kyrka
1897 stod denna vackra kyrka i nygotisk stil klar. Med sitt praktfulla koppartorn i öster och det tresidiga korpartiet i väster är kyrkan ett majestätiskt blickfång när man på Grevievägen närmar sig Östra Grevie från Vellinge. Även från Söderslätts högsta punkt, Bolmers Högar, skapas en vacker horisontlinje med "kyrkan mitt i byn".

Östra Grevie är en kyrkby med gamla kyrkliga traditioner. Redan på 1100-talet fanns det en romansk kyrka vilken låg bara en liten bit söderut från dagens kyrka. Runt kyrkan finns bebyggelse anpassad till kyrkan och kyrkogården och givetvis är detta en förutsättning fdör att bevara den kulturmiljö som är ett kännetecken för Östra Grevie.

Östra Grevie Station
Här når du på några minuter Trelleborg. Vissa kallar tåget för Orientexpressen för tåget går ju även till Malmö.  Perrongen är på hela 280 meter med två spår. Pendlar- och cykelparkering samt specialuppgång för funktionshindrade finns.  Få  tågtider här.

MACKEN - Östra Grevies egen närbutik
Nu har äntligen "MACKEN" åter öppnat. Här kan du både handla färska bullar som dagligvaror. Dessutom ett rikt utbud av både glass, snacks och godis när suget kommer fram mot kvällen. Med generösa öppettider är det här den närbutik som hela Östra Grevie med omnejd har saknat. Nu gäller det även för byborna och andra att komma in i butiken och handla då och då

Tack Bahaa Roubai (bild) och Israa El-Kazemi för att ni nu åter startar upp MACKEN - Östra Grevies nygamla vattenhål. Öppettiderna är Mån-Fre 7-20, Lör 8-20 och Söndagar 8-18.

Månstorps gavlar är en gammal borg…
.. vilken uppfördes redan 1540-1547. Och givetvis var det ingen tvekan att borgen skulle placeras på Söderslätt och Östra Grevie,  rikshovmästaren Eske Bille var känd för sin goda smak.  Idag är Månstorps borg en ruin men väl värd ett besök och på somrarna är där även konserter.  Årets program här.  

Östra Grevie Kyrka invigdes 1897…
..
men redan på 1100-talet fanns här en romansk kyrka.  Första gången Östra Grevie nämns i skrift är i ett gåvobrev från 1228 där gården som skänktes  ligger i  "in Graefhöhae orientali" där ”orientali” står för öster.  Dopfunten från 1700-talet är en träskulptur föreställande Johannes Döparen.

Bolmers Högar, vårt eget himmelsberg...
..
i väster är gravhögar från bronsåldern vilka bjuder på en unik utsikt över slätten men även mot Öresundsbron, Malmö och Trelleborg.  På vintern, de år vi har snö, är det dessutom ett riktigt pulkaeldorado.

Pub Moses i Vassen
Ett församlingshem som en gång i veckan, på onsdagar, förvandlas till pub. För att verkligen understryka att detta hus tillhör kyrkan är namnet ”Pub Mose i vassen”.  På onsdagar mellan 9.00-11.30 är det även öppen verksamhet för vuxna med barn 0-5 år. Det skall börjas i tid, på tal om Pub.  Här träffas dessutom Byalaget då och då, ibland är där även konstutställningar.

Östra Grevie Folkhögskola..
..
är en av Sveriges största folkhögskolor och invigdes redan 1914.  Skolan ligger i en vacker park och har ateljéer, klassrum, bibliotek, restaurang, konferenscenter och bostäder Bland kurserna finns bland annat konst och design men även lärarförberedande kurser. Läs mer här.

Östra Grevie Brandkår
Även om det officiella namnet är Räddningstjänsten i Östra Grevie kallas den i folkmun för Östra Grevie Brandkår. Byn har egen brandstation med flera bilar. Dessa  bemannas av deltidsbrandmän vilka på fem minuter efter larm skall sitta omklädda och uttryckningsklara i bilarna. Vill du bli deltidsbrandman eller veta mer så klicka här.

Östra Grevie Byalag
Byalaget arbetar för att skapa gemenskap i byn och arbeta för utveckling av gemensamma projekt. Exempel är ”Grannar mot brott” som att planera för en utomhus träningsanläggning.  Under året arrangeras ett tiotal aktiviteter och man ger ut det populära ”Byabladet”!  Vi förutsätter  att alla Östra Grevie hushåll är med i denna ideella förening.  Vill du veta mer klicka här!

Stora evenemang

Midsommarafton

Årligen arrangerar Östra Grevie Brandkår en traditionell midsommarfest med spelmän och dans kring majstången.  Du kan även vinna fina priser, kaffe och annat smått och gott. Man släpper även ut sina brandbilar i full frihet, de tutar och kör runt i byn, fyllda med lyckliga barn.  Kanske framtidens brandmän.

 Mopperun - storloppet för alla Moppefans

Det årliga Mopperun i Östra Grevie varje år i september är en stor succé för arrangören,  East Grevie Supers. Över  500 mopeder ställer upp på denna folkfest. Här är inte huvudsaken att  vinna utan att ha riktigt kul med likasinnade.Från 2010 kan Mopperun även titulera sig ”internationell tävling” då hela fyra mopedförare från Tyskland deltog. Det är bara till att damma av den gamla moppen, komma till start,  Läs mer här.

(SE VÅR HYLLADE MOPPEFILM HÄR)

Och det bästa av allt…
Vellinge.com finns i Östra Grevie. Därför har vi givetvis sett till att det finns lite extra information om just denna Söderslätts vackraste och bästa by.

AnnonserAnnonsera här!
annons@vellinge.com